Kuvassa on Haihatuksen Utopia vuodenvaihteessa 2011-2012, jolloin talo saatiin kokonaan haltuun. Siitä on aika lailla tasan vuosi aikaa kun palaveroimme kunnan päättäjien kanssa Koiravuoren kiinteistön purku-uhan alaisen piharakennuksen vuokraamisesta tai ostamisesta. Kun meille silloin yllättäintarjottiinkin koko kiinteistöä, pistimme pelin hetkeksi poikki ja jäimme kuukaudeksi hämmentyneinä puntaroimaan niin ison palan haukkaamista. Maakunnan muilta taidetoimijoilta saamamme kannustuksen rohkaisemina teimme tuumintatovin jälkeen tarjouksen koko Koiravuoren kiinteistöstä. Kunnan kiinteistökauppoihin tavanmukaisesti liittyvän kiihkeän kansalaiskeskustelun jälkeen talokaupat tehtiin kesällä. Talossa majaa pitäville kahdelle yhdistykselle annoimme aikaa toimi vuokralaisen vuoden 2013 loppuun saakka, mutta toiselle kunta järjesti korvaavat tilat jo heti kesällä ja toisellekin tilat järjestyivät odotettua nopeammin, joten tässä sitä nyt ollaan. 

Pienemmän, piharakennuksen remontoiminen on aloitettu syyskuussa. Piharakennus on koko ajan ollut nimeltään Fantasia, siksi päärakennuksesta tulikin kuin itsestää Utopia. Varsinkin kun Wikipediasta löytyi sanalle niin sopiva selityskin, esimerkiksi että Utopia saattaa ihanteena olla idealistinen tai käytännönläheinen, mutta erityisesti arkikielessä termi viittaa yleensä optimistiseen, idealistiseen ja mahdottomaan täydellisyyteen. Kutsuttaessa jotakuta utopistiksi tarkoitetaan usein, että hän on niin sanottu taivaanrannan maalari, joka ei ymmärrä tai ajattele realiteetteja. Niinpä, mitäpä mistään tulisi realiteetteja uskoen, mahdoton idealismi on paljon antoisampaa.

Utopia on iso talo, tilaa ja mahdollisuuksia on paljon. Taiteilijaresidenssit olemme  julkaisset haettaviksi ja muuta toimintaa suunnittelemme tällä viikolla omalla porukalla, joka on aika väljä käsite, ehdotuksia otamme vastaan keneltä tahansa ja katsomaankin saa tulla.

 Tästä eespäin blogia päivitetään tiuhemmin, mutta osoitteessa http://www.haihatus.fi/13. Siirtykäämme siis sinne. Haihatus kiittää Taidettakon lukijoita ja kutsuu kaikki seuraamaan myös Haihatusblogia.