1970680.jpg

Tänään poikkesimme katsastamaan Sysmän syyspäivää.
Kirjakauppa kylän keskellä on nähtävyys sinällään. Itähämäläinen kulttuurikeskustelu virisi siellä heti hyvin, kirjakauppias tarjosi meille jopa pullakahvit vastapäiväisessä kuppilassa. Olipas mukava vaihtaa kuulumisia, me pienten maalaiskuntien toimijat kun painimme samojen asioiden kanssa. Puhuimme  ensin yhtämieliset turhautumisemme pois ja päädyimme sitten suunnittelemaan yhteistä kirja-aiheista tapahtumaa ensi kuulle.

Kirjakaupan jälkeen suuntasimme Morganismiin samoissa tapahtuma-asioissa ja kas, Sysmän keskiviikon keskipäivässä ei kirkonkylällä juuri ihmisiä näkynyt, mutta musiikki soi! Kadulle oli asettunut katusoittaja kitaransa kanssa! Noin ihailtavaa antaumusta oli toki kunnioitettava pysähtymisellä ja roposilla kitaralaatikkoon. Tunnistimme miehen Jaatisen Matiksi, sysmäläisen soitannan uutteraksi esilletuojaksi ja kertakaikkiseksi kulttuuripersoonaksi, joka taas tälläkin esiintymisellään piristi ainakin meidän päivämme. Haihatuksenkin vieraskirjassa on jo kymmenen vuoden ajan usein nähty Matin nimi ja sen perässä: Friends of Jazz, Sysmä.

Morganin kanssa palaveroituamme poikkesimme kirjastossa tapaamassa kirjastonjohtajaa ja pirauttelimme vielä yhdelle sysmäläiselle kirjallisuus-ihmiselle. Asiamme etenivät hyvinkin myötäisesti. Hyvä Sysmä!