1263718095_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Yle Uutisten kulttuuritoimitus on avannut verkkosivuillaan uuden kritiikkipalvelun. Puntariksi nimetty palvelu lupaa arvioita elokuvista, musiikista, näytelmistä ja kirjoista. Lisäksi luvassa on erilaisia kokonaisuuksia kulttuurin ajankohtaisista aiheista.

MUTTA entäs kuvataide, kysynpä vaan! Toivottavasti korjaavat YLEssä kömmähdyksensä ihan pian. Sanomalehtien kuvataidekritiikkien romahdusmaisesti kadottua lähes kokonaan, olisi tärkeää että edes netissä sitä olisi. 

Kulttuurinavigaattori kirjoitti blogissaan tänään nasevasti samasta asiasta, suosittelen lukemaan.

Kesällä 2008 avattu Suomen Arvostelijain liiton ylläpitämä Kritiikkiportti onneksi linkittää ne harvat lehdissä ilmestyneet kuvataidekritiikit netissäkin luettaviksi. Sekin on kuitenkin siis riippuvainen sanomalehdistä, joten jos ei kirjoiteta, ei myös linkitetä. Tai linkitetään myös huonot, kaveripohjalta tai tiedotteen mukaan tehdyt "arviot".

Kritiikin uskottavuus on tällä hetkellä kuvataiteen piirissä minimissään. Olenkin leikitellyt ajatuksella tiedotteen sijasta valmiin kritiikin lähettämisestä lehteen, sehän se olisi kaikille parasta; lehdelle halpaa ja helppoa ja näyttelykin tulisi varmasti oikein arvioitua.

puntaroi
Merja

KUVASSA
Pekka Purhosen Taidelakko (Haihatuksessa 2010)