1888898.jpg


Jyväskyläläinen vuonna 1990 perustettu lapsille ja nuorille teatteria tekevä Teatteri Pahnanpohjimmaiset kävi keiklla Joutsassa; Haihatuksen pellolla esitettiin perjantai-iltana musiikkipitoinen koko perheen näytelmä Hermanni Hirvi ja haitarin varjo. Hermannin kanssa Pahnanpohjimmaiset esiintyvät jo neljättä vuotta, tarina on jatkunut vuosittain ja sitä viedään Jyväskylän puistojen lisäksi muuallekin keskiseen Suomeen.  Erkki Teittisen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa näytelmässä esiintyi kymmenkunta näyttelijää, pääroolin Hermannina honksutteli uskottavan hirvimäisesti Esko Huttunen.

Olen oppinut viime aikoina huomaamaan eron teatterin taitajien välillä. Kerran tänä kesänä kehtasimme Raimon kanssa jopa poistua teatterista väliajalla, kun emme kertakaikkiaan jaksaneet sitä hengästyttävää ulkoa lukemista.  Hermannissa ei sitä pelkoa ollut, he osasivat kyllä hommansa - eikä ollut kyllä sitä väliaikaakaan, heh.

Hermanni Hirvi ei ole yhtään tätimäisen opastava, vaan pikemminkin hiukan anarkistishenkisen ja kyseenalaistava näytelmä -ja voi sitä riemukasta mielikuvituksen lentoa! Jos en kaikin paikoin ihan tahtonut pysyä juonen perässä, saattoi syynä hyvinkin olla liiallinen aikuisuuteni (haikea huokaus). Katsojia olisi pellolle toki mahtunut paljon enemmänkin, mutta kuten Kristo Kaukoputken roolista kuoriutunut teatteriaktiivi Jari Määttä lähtiessään huikkasi: nooh, tämä on tällaista sitkeää kulttuurikasvatustyötä.

Niinpä! Sitä sarkaa piisaa kyllä Joutsassakin!