2103365.jpg

Eilen avattiin Jyväskylän taidemuseon alakerrassa nuorten taiteilijoiden näyttely PAINe so fresh so clean.

Taiteilijat Jaakko Jäppinen, Panu Kivi, Uula Kontio, Sami Lahtinen, Kaisa Oikarinen, Tiitus Petäjäniemi sekä kollektiivi Swäg (Antti Pussinen ja Joonas Toivonen) käsittelevät näyttelyssään kilpailuhenkisen suoritusyhteiskunnan luomia paineita. Nuorille oli annettu täysi vapaus näyttelyn tekemiseen, kaikki kunnia ennakkoluulottomuudesta taidemuseolle! Oikeastaan olisin voinut uumoilla jotain räväkämpääkin niillä konseptein ( ja itse kaipasin tilateoksia ja veistoksia). Nämä taiteilijat olivat kuitenkin perinteisen seinätaiteen tekijöitä, joten se siitä.

Näyttely oli raikas ja nuori kuten avajaisensakin. Ikinä en ole nähnyt siellä -en tosin muissakaan taidenäyttelyn avajaisissa -niin paljon nuorta väkeä. Hyvä veto museolta, jos kerta yhtään on halua profiloida toimintaansa nuorekkaammaksi. Tarvetta siihen ainakin olisi varmaan muillakin taidemuseoilla, eiköhän niiden yleisö paljolti koostu vanhemmasta kukkahattuväestä. Tätä näyttelyä soisi käyvän katsomassa nuorten lisäksi ennakkoluulottomat vanhemmatkin ihmiset. Minä en ainakaan kokenut olevani yhtään väärässä paikassa, vaikka tila olikin kuin nuorisotalo vanhoine sohvineen ja täyteen maalattuine seinineen. Nimi oli Paine, mutta kokonaisuus oli kuitenkin lähes kepeä, ehkä johtuen raikkaudesta, nuoruudesta, ilosta ja ironiasta. Tai avajaisten onnesta.

Eipä se ole ruusuilla tanssimista tuo nuoren aloittelevan(kaan) taiteilijan tie, nämäkin toimeentulopaineisiin jo joutuneet nuoret taiteilijat toivoivat saavansa avajaiskukkansa rahana. Taidemuseolla toive ymmärrettiin todelliseksi, kukkakauppa jäi tällä kertaa nuolemaan näppejään, kun taiteilijoille jaettiinkin gerberan arvoiset setelit.