1241719687_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Keski-Suomen taidetoimikunta palkitsi konnevetisen Galleria Kävyn 3400 euron taidepalkinnolla. Sitähän juhlittiin asianmukaisesti Kävyn pitkän kakun äärellä ja kuohuviinikostukkein. Kakun toinen pää oli makeaa ja toinen suolaista. Niinkuin elämä -taiteilijaelämäkin!

Markkasen Outi säteili syystäkin. Neljäntoista vuoden palkaton työ on huomattu ja rahaakin tuli sentään.  Käpy on "ilmainen" galleria, sisäänpääsymaksua ei peritä, kunta tarjoaa tilan ja taiteilijat työpanoksensa. Silti mikäpä oikeasti on ilmaista, aina kuluu jonkun rahaa -tässä tapauksessa tekijöiden.  Artisti maksaa viulut on edelleen niin totta.

Omaehtoinen kulttuuri on oikeastaan aika kamala termi taiteilijan kannalta katsoen. Mutta nyt ei ole rutinan paikka vaan makean juhlan. Yhtä hymyä oli eilinen palkitsemisjuhlakin.

ONNEA Outi ja taiteilijatoverinsa Jaana, Sirpa, Leila ja keitä kaikkia heitä onkaan! Konnevedellä on asiat hyvin kun heillä on niin hyvin toimiva taiteilijaverkosto.

Taidetoimikunta perusteli palkintoa näin sanoen:

Keski-Suomen taidetoimikunta on myöntänyt Keski-Suomen taidepalkinnon 2009 Galleria Kävylle Konnevedelle.   Galleria Käpy on näyttelypaikka Konneveden kirkonkylässä.  Se on toiminut syksystä 1995 lähtien kunnan omistamassa suojelukohteessa, vanhassa kirjastossa, näyttelysihteerinään kuvataiteilija Outi Markkanen. 

Galleriassa on vuosien varrella esitelty laaja kirjo taidegrafiikkaa, maalauksia, veistoksia, tekstiilitaidetta, valokuvataidetta, taidekäsityötä ja muotoilua.  Kävyn taiteilijakunta ulottuu paikallisesta harrastajasta aina kansainvälisesti arvostettuun ammattitaiteilijaan - tämän mahdollistaa Konnevedelle syntynyt taiteilijaverkosto yhteyksineen.

Idean ja halun omaavat yksilöt voivat yltää poikkeuksellisiin tuloksiin; myös isojen keskuksien ulkopuolella. Maaseudulla korkeat kynnykset vaativat ylittyäkseen yhteistyökykyä ja talkoohenkeä. Ympäristön tuki muille kuin tavanomaisille ideoille ei ole itsestään selvyys.

Galleria Käpy on osoitus Outi Markkasen ja muiden konneveteläisten taiteilijoiden yhteistyön tuloksellisuudesta. ”Käpyläisiä” voi luonnehtia korkeatasoisen taidekulttuuritoiminnan ”hajasijoittajiksi”. Rohkeita ja luovia tarvitaan kaikkialla, mutta keskuksista edettäessä he muuttuvat välttämättömyyksiksi.

Pitkäaikainen paikallisuutta elävöittävä, valtakunnallisesti huomioitu omaehtoinen toiminta ansaitsee kannuksensa  ja on Keski-Suomen taidetoimikunnan mielestä taidepalkinnon arvoinen suoritus.