1317692.jpg
Vesa Väänäsen Puberteetti Heinolan Taidemueossa 2007

Kolmatta suvea takaperin varastettiin Heinolan Veturipuiston ArtBlues tapahtumassa Vesa Väänäsen International koivunjuuripahkaveistos. Se on semmonen parikytsenttinen, eli helpostikin mukaan napattava. Toisin kuin tuo kuvassa oleva ilmeisen samanhenkinen teos, joka oli tänä talvena esillä Heinolan taidemuseolla.

Kun Vesa viime viikolla meni purkamaan Heinolan kirjaston näyttelyään, ei sieltä ollut kadonnut onneksi ainuttakaan, mutta yksi oli lisää; tuo kadonnut International oli nätisti asetettu näyttelyn jatkoksi. Varas oli ilmeisesti katsonut laina-aikansa jo umpeutuneen ja palautti teoksen yhtä vähin äänin kuin oli sen vienytkin. Itä-Häme lehti kertoi tänään kirjastonäyttelyn olleen jälleen menestyksekäs ja Väänänen kiitteli onnellisena lehden välityksellä teoksen palauttajaa.

Viime aikoinahan on kyllä muuallakin kadonnut taidetta näyttelystä, virkavallankin takavarikoimana. Muutenkin on taide-ilmastossa ollut sensuurin surinaa ja kuvanvapauden kyseenalaistamista. Sellaisesta ei tässä tainut kuitenkaan olla kyse. Kai, kuitenkaan.