1437273.jpg
 Annukka Hirvasvuopio-Laiti, kuvaaja: Meelis Niin

Ei tarvitse matkustella Joutsasta minnekään. Kansainvälisyyttä on kertynyt tällekin huhtikuiselle viikolle ihan ilahduttavasti. Tiistaina oli saamelaista ja pyhänä tulee intialaista.

E r i t t ä i n aktiivisesti ihmisiä kulttuurin pariin kokoava Joutsan kirjasto toi tiistaina rohkeasti esiin saamelaisen kulttuurin. Rohkeasti siksi, että riskinsä siinä on, kun näin pienellä paikkakunnalla talvisaikaan järjestää  mitään noin kaukaista. Kirjastomme onnistui kuitenkin tälläkin kertaa, väkeä tuli tuolien täydeltä. Utsjokinen Annukka Hirvasvuopio-Laiti avasi kirjaston saamelaisnäyttelyn ja kertoi eksoottisesta kulttuuristaan. Varsinkin niitä Annukan joikuja olisin kuullut vaikka enemmänkin.

Huomenna sunnuntaina saamme nähdä Joutsan Kinossa  naapurikylässä Luhangassa asuvan elokuva-ohjaaja Kiti Luostarisen dokumentin Palnan tyttäret. Tampereen elokuvajuhlilla vastikään Risto Jarva palkinnon saanut dokumentti kertoo kansainvälisestä adoptiosta Intiasta Suomeen adoptoidun pienen tytön tarinan kautta. Tuomaristo sanoi elokuvasta näin:
 
 "Elokuva on koskettava matka pienen adoptiotytön maailmaan ja identiteetin rakentamiseen. Päähenkilöön luottaen ja häntä kunnioittaen ohjaaja on luonut visuaalisesti raikkaan ja väkevän tunnekokemuksen, joka vaikuttaa katsojassa pitkään. Poikkeuksellinen näkökulma tärkeään ja ajankohtaiseen aiheeseen."

Kiti Luostarinen on itsekin Kinossa paikalla, joten sinnehän on mentävä kuulemaan kuvasta ohjaajalta itseltään.