1263718095_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Taidelakko, Pekka Purhonen 2009 (motorisoitu esinekooste) Manual, Työväenmuseo Werstas, Tampere 9.5.2010 saakka

Sunnuntaiaamuni menee silloin tällöin pilalle kun hesari ei jostain syystä kolahdakaan tänne periferiseen maitolaiturin seinässä olevaan postiluukkuumme. Tänään lehti kyllä tuli ja pääsin sitä kahvikupin ja kaurapuuron kanssa ajan kanssa selaamaan, mutta:

Viidestä kulttuurin sivusta vajaa sivu oli pyhitetty kuvataiteelle ja lähes koko sivun arvio otsikolla Talvi yllätti korkealla tasollaan hehkutti kaunista talviluontoa! Alanurkassa oli sentään yksi pikkuruinen oikea kuvataidearvio. Aamuni alkoi vihaisesti; miksi ihmeessä maksan tästä lässyttämisestä, haen aamuisin säällä kuin säällä paksun small talk-koosteen ulkoa ja vähän myöhemmin kannan sen sinne takaisin jätepaperinkeräyslaatikkoon. Voisin hyvinkin tyytyä ihan ilmaiseksi ihailemaan sitä ympäröivää luontoa ja höpistä naapurin kanssa että onpa säitä pidellyt.

Onhan se talvi nyt todella kaunis, mutta mielestäni sen arvioimisen paikka ei ole kulttuurisivuilla, sille löytyy tilansa ja lukijansakin varmasti muualta. Jos tuollaisella kirjoittamisella pyritään "madaltamaan kynnystä kaikelle kansalle" niin tosi matalalle on menty. Ainakin minä etsin kulttuurisivuilta kirjoituksia taiteesta en säästä, enkä varmaan ole ainoa. Päiviteltäköön näitä huikeita ilmoja päivittäisissä kohtaamisissa ja sosiaalisissa medioissa, mutta puhutaan painetussa sanomalehden kulttuurisivuilla kuitenkin asiaa.Tuskinpa urheilusivujenkaan lukijat riemastuisivat, jos sivun verran ihailtaisiin vaikkapa eläinten liikkumisia.

Ärsyynnyttyäni ärsyynnyin lisää maakuntalehtemme kulttuurisivuilla. Iso kuvataidejuttu oli kyllä ihan oikeeta asiaa kuvataidenäyttelyn yhteydessä, vaikka ei arvio ollutkaan. Lähinnä siinä ärsytti se ajatus, että ehkä jos tämä näyttely olisi ollut jossain muussa kuin lehden omassa galleriassa, juttua ei ehkä olisi tehty. Vai luulenko vain? Olenkohan jo vähän vainoharhainen? Jostain syystä tuntuu, että kirjoitukset tehdään nykyään niin kovin helpolla ja halvalla. Käytetään valmiita tiedotteita ja mainostetaan omaa lehteä samalla. Mikäs sen näppärämpää jos ei tarvitse toimitalosta ulos ollenkaan.

Jäänkin nyt mielenkiinnolla odottamaan kahta asiaa; meneekö hesarin Talvi-arvio muiden tärkeiden taidearvioiden tavoin myös Kritiikkiportti -portaaliin ja kirjoittaako keskari muistakin Jyväskylän taiteilijaseuran juhlavuoden näyttelyistä, kuin tästä sen omissa tiloissa olevasta. Tietysti toivon tästä myös keskarin gallerian näyttelystä oikeaa arviotakin, ehkä se tuleekin vielä myöhemmin.


ärhentelee
Merja