1247679076_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Päivi Elomaa-Onalin mielipidekirjoitus
JOUTSAN SEUTU 15.7.2009:

Rienausta taiteen varjolla
 
Michelangelon teos Pietá esittää Neitsyt Mariaa poikansa ruumiin ääressä. Keskisuomalaisessa oli 3.7. artikkeli Haihatuksen näyttelystä Vaajakoskella, jossa on irvikuva Pietá -teoksesta.
 
Tässä luomuksessa minun rakkaasta Vapahtajastani on tehty seksuaalisesti kiihottunut homoseksuaali. Ja jos katsoja ei vieläkään ymmärrä tekijän tarkoitusta, niin Marian paikalla on mies.
 
Arvaan, että tekijä on riemuissaan, kun tämä mielipide on hänelle tavallaan mainosta, ja joutsalaiset rientävät katsomaan rienaavaa teosta, ja ehkä muitakin, sillä teemaan liittyy myös uskonto. Silti totean, että lahjakkaan taiteilijan ei tarvitse hakea huomiota rienaamisella.
 
Toivon, että Haihatus taiteilijoita valitessaan osoittaa jatkossa parempaa makua. Mainittu luomus loukkaa minun uskonnollisia tunteitani.
 
Päivi Elomaa-Onali

Kirjoittajan mielestä Vapahtaja on kuvattu teoksessa seksuaalisesti kiihottuneena homoseksuaalina. Minusta teos on kaunis ja erittäin harras, en mitenkään näe siinä mitään seksuaalista enkä kiihottumista.

Taidetta tehdään omien tunteiden pohjalta ja ainakin Haihatuksen taiteilijat myös haluavat herättää katsojissa erilaisia tunteita. Pauliina Turakka Purhosen Pietá ei missään tapauksessa rienaa, ei edes heteroseksuaaleja kiihko-uskovaisia. Kauneus on katsojan silmässä, niin myös rumuus.

Kirjoittaja on siis nähnyt teoksen kuvan lehdessä, hän ei ole käynyt näyttelyssä, enkä edes yllyttäisi tuolla asenteella menemäänkään.

Taiteesta tarvitsekaan tykätä, tärkeämpää on että se synnyttää ajatuksia. Taiteella muutetaan asenteita, sitä toivoo tekevänsä myös Haihatus.