292247.jpg

Olimme tänään  mukana Jyväskylässä Taidetanssiyhdistyksen järjestämässä Verstas 06 yhteisötanssitapahtuman massaperformanssissa. Kolmisenkymmentä ihmistä oli kutsuun vastannut ja kyllähän siitä jo massa syntyi.
Keskustan kävelykadulla tanssijat esittivät tanssejaan ja me olimme kait jonkinmoisena vastaparina näille esityksille. Mestarimme Reijo Kelan mukaan tarkoitus oli olla joukkona huomioimatta esityksiä.
 
Seisoimme jonoissa, piirissä, vastakkain ja istuimme sylikkäin. Jonotimme postilaatikolle Kelan (=kansaneläkelaitos) kirjeet käsissämme, seisoimme pitkänä jonona kahden pankkiautomaatin välillä, seisoimme hiljaa piirissä, seisoimme vastakkain toisiamme tuijottaen rautaportin läpi kahdessa ryhmässä, tuijotimme MacDonaldsin ikkunasta sisään ja istuimme penkillä neljässä ryhmässä sylikkäin. Ja aina siinä lähellä esitettiin tanssia, jonka täysin jätimme huomiotta.

Ihmiset ihmettelivät, häkeltyivät ja ilahtuivat, tai eivät huomanneet mitään. Jotkut yrittivät kysyä selitystä, mitä tapahtuu? Jotkut katsoivat muualle, toiset päivittelivät jonojen pituutta. Performanssin massa lisääntyikin matkan varrella, kun joitakin ihmisiä liittyi joukkoomme. Mäkkärin ikkunapöydän neitoset saivat kuin saivatkin ruokansa syötyä, vaikka koville se taisi siinä kolmenkymmenen silmäparin edessä ottaa.

Hauskaa oli olla mukana tässä yhteisöllisessä kaupunkitaideteoksessa. Pientä ravistelua tarvitaan harmaan kaupungin arkeen silloin tällöin. Muutakin voi tehdä kuin vain kassiensa kanssa kiireesti kävellä paikasta toiseen.