363074.jpg
Outi Markkasen Turvapaikka Haihatuksen kokoelmissa.

Nyt kannattaa käydä Jyväskylässä Keski-Suomen Museon taidehallissa katsomassa Outi Markkasen retrospektiivi Aika hullun aika (21.4. - 3.6.2007). Taiteilija on koonnut sinne tuotantoaan seiskytluvulta tähän päivään, tuoreimmat työt ovat tältä keväältä. 

Minulla oli pitkään kuva Outista vain kirjankuvittajana ja graafikkona, pelkän kaksiulotteisen kuvan tekijänä. Tekeehän Outi niitäkin, mutta enemmän kolmiulotteisia esinekoosteita.  Outi on herkkä keräilijä,  joka löytää esineistä ja luonnon känkyröistä hengen. Ehkäpä tämä näyttely vihdoin tuo tätä tuotannon puolta paremmin esille.

Näyttely saattaa ensi silmäyksellä  näyttää hilpeältä oivalluksineen ja kirkkaanpunaisine väreineen, mutta siinä on syvällä kaikkea muuta kuin kepeää ilottelua. Teokset eivät ole pelkkiä esineyhdisteitä nokkelalla nimellä kuorrutettuina. Aiheisiinsa sidotut kuvituskuvat poikkeavat ehkä liikaakin näyttelyn muusta tunnelmasta, mutta koska kyseessä Outi Markkasen elämäntyö, kuvitukset ehdottomasti kuitenkin kuuluvat samaan näyttelyyn.

Näyttelyyn kannattaa mennä ajan kanssa tai useamman kerran, teoksia ja tunnetta on paljon.