1811172.jpg
Outi Markkasen Keskiyön hetki Haihatuksessa 2008

Oikeissa töissä käyvät ihmiset ovat nimenneet työpäivän viimeisen tunnin kitutunniksi. Olkoon siis tämä kesän viimeinen näyttelyviikko kituviikko. Ei tämä ihan sentään kidutusta ole, mutta kyllähän tästä jo välillä poistuisikin. Varsinkin kun syksyä kohti mentäessä väkeä käy vähäisemmin kuin keskikesällä suomalaisten lomien aikoihin. Nyt elokuussa saattaa kyllä käydä vielä ulkolaisiakin lomailijoita. Ilmeisesti uusien hannunvaakuna-opasteiden ohjaamina on tänä kesänä käynyt turisteja kyselemässä vaikkapa leirintäalueen sijaintia ja muita matkailuinfo-asioita. Yhtenä lauantai-aamuna varhain harhaili pihalla ulkomaan elävä ihmettelemässä, että missä täällä on a little gabin where is smoke inside and no windows? Arvelin ensin miehen etsivän saunaa, mutta tarkennusten jälkeen neuvoin tien talomuseolle.

Joutsan koulut alkavat huomenna, joten muistuttelimme pienellä postilla opettajiakin mahdollisuudesta tuoda koulukkaita taidetta katsomaan vähän niinkuin ensimmäisen viikon pehmennykseksi. Olishan ihan tärkeää opettaa lapsille ja nuorille taidetta edes näyttelykäynnein ja ohjata heitä ainakin kokijoiksi jos ei tekijöiksikin. Haihatuksessa käy kesän mittaan lapsia paljonkin perheiden mukana, mutta koulujen mukana pääsisivät hekin, joiden perheiden tapoihin taidenäyttelykäynnit eivät kuulu.

Vielä on siis viikko aikaa käydä Haihatuksessa, ens pyhänä alamme illansuussa pikkuhiljaa purkuhommiin ja pistämme näyttelyovet säppiin. Sitten rupeamme entistä tiiviimmin paneutumaan jo seuraavaan kesään.