1202363.jpg

Kuvassa näkymä Lapinlahden taidemuseon näyttelytilasta. Taustalla ei ole huikea maalaus suomalaisesta lumisesta metsästä, vaan ihan oikeasti luminen metsä. Lapinlahden taidemuseo on varsin eksoottinen näky siellä metsän reunassa; ihan oikea taidemuseo niin pienellä paikkakunnalla. Monessa isommassa kaupungissa ei ole yhtä hyviä tiloja taiteelle.

Toisenlainen näkymä taitaa avautua kovasti jo ennakkoon kohutun tänään avatun uuden helsinkiläisgallerian Kalhama & Piipon ikkunoista. On hienoa että pääkaupungissa on nyt tuollainen isokin galleria, samaa kokoluokkaa kuin Lapinlahden taidemuseo, iso tila mahdollistanee monenlaisen taiteen esilletuomisen. Niihin tyypillisiin gallerioiden pikkuruisiin valkoisiin huoneisiin kun ei oikein mitä tahansa voi ripustaa. Mahdollisesti jo ensi viikolla aikoo pari maalais"galleristia" käydä tsekkaamassa paikan. Avoimin mielin ja kiinnostuneina.

Kalhama&Piippo on tainut saada säpinää kaupungin muihin galleristeihin, ainakin viimeisimmässä Ylen K-rapussa yksi heistä suorastaan sihisi. Ei kuulemma ole ollut tapana sielläpäin viedä toisten gallerioiden taiteilijoita. - Huh, ovatko taiteilijatkin omistettavissa, pitäisikö heitä voida vaikka myydä toisiin talleihin, niinkuin urheilupiireissä tehdään. Ettei tarvitse luvatta viedä.

Tuon suutahtaneen galleristin puhe toi elävästi mieleen erään maaseudun suuren sivistysjärjestön kulttuuri-ihmisen äskettäisen älähdyksen siitä että heidän taidenäyttely-ideansa on varastettu.

Herää kysymys: kuka keksi taiteen?