1673962.jpg

Kivinokan ulkoilualueella Helsingissä järjestetään järjestyksessään kuudes peräkkäinen ympäristötaidenäyttely 28.6.08 – 28.9.08. Tämän vuoden teemana on "1918 - Linnut", eli historiaa ja luontoa.
Näyttelyn tiedote kertoo Kivinokasta ja kesän näyttelystä näin:

Vanhankaupunginlahdella sijaitseva Kivinokka on oleellinen osa helsinkiläistä kansanmaisemaa. Kivinokan maisemaan ovat kuuluneet tanssilavat ja yhteislaulut, kilpasoudut, kahvihetket ja monet kesäiset urheilutapahtumat, joiden tunnelmia voi vieläkin kuvitella Kivinokan kesäparatiisissa kulkiessa. Kivinokan mökkiyhteisön ja alueen historia on työläispainotteinen. Helsingin työväenyhdistykset halusivat parantaa ahtaasti asuvan työväestön elinoloja tarjoamalla kesävirkistystä luonnossa. Yhdistykset alkoivat vuokrata sotumatkan päässä olevan Vanhankaupunginlahden rantoja ja saaria leiriytymispaikoikseen. Alueita kutsuttiin kesäsiirtoloiksi, ja niissä kukoisti omintakeinen työväenkulttuuri. Sörnäisten työväenyhdistyksen nuorisoa majoittui Kivinokan kärkeen vuonna 1916, ja muutaman vuoden kuluttua alueella oli jopa sadan telttakunnan ja havumajan leiri, josta käsin käytiin soutaen töissä kaupungissa. Vuoden 1918 verisen sisällissodan tapahtumat heijastuivat voimakkaasti Kivinokkaan.

Kivinokan luonto on pääkaupunkiseudun oloissa poikkeuksellinen, eikä vastaavanlaista paikkaa löydy mistään eurooppalaisesta pääkaupungista. Alue sijaitsee lyhyen metromatkan päässä keskustasta. Kivinokan ulkoilualueella on mahdollisuus koskettaa kilpikaarnaisia mäntyjä, kuunnella tuulen huminaa ikikuusikoissa, hengittää meren tuoksuja ja nauttia auringonvalon siivilöimistä metsäpoluista. Alue rajautuu myös merkittävään Vanhankaupunginlahden lintukosteikkoon. Kesänäyttelyn teemaksi on valittu linnut, koska alueella näkee ja kuulee eläimistä useimmiten juuri lintuja. Taiteilijoiden teoksissa linnut liittyvät kesämuistoihin, osaksi luonnon kiertokulkua tai kuvaavat ahtaasti asuneiden työläisten vapauden haaveita.

Kivinokka 2008 ottaa kantaa myös Kivinokan suojelun puolesta. Kaikki näyttelyn teokset ovat luonteeltaan väliaikaisia. Monet niistä rakentuvat maisemaan vähitellen viikkojen kuluessa, ja alueella liikkujien on mahdollista päästä seuraamaan teosten syntyä jo ennen näyttelyn alkua.

Kesän 2008 näyttelyyn osallistuu 19 taiteilijaa, jotka ovat olleet mukana useissa ympäristötaidenäyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kivinokan kesän 2008 taiteilijat ovat:

Petri Anttonen, Shachindra Dass, Nastia Eliseeva, Hanne Horte-Garner, Kaisu Koivisto,
Elina Koskimies, Erja Laakkonen, Merja Metsänen, Anu Miettinen, Anu Nirkko, Minna Pyykkö, Otto Santala, Sonja Salomäki, Sami Sarasalo, Riitta Schildt, Adolfo Siurana,
Jenni Tieaho, Leena Turvanen ja Katja Öhrnberg.

Näyttelyn avajaiset pidetään lauantaina 28.6.08 klo 15 alkaen Kivinokan puumerkkipolulla. Avajaisiin liittyy opastettu taidekierros, jossa taiteilijat kertovat teoksistaan. Tämän jälkeen avajaisohjelma jatkuu Maijan kioskilla, joka sijaitsee Kivinokan niemen kärjessä.

Kesän aikana yleisölle järjestetään opastettuja luonto- ja taideretkiä sunnuntaina 6.7. klo 14,

tiistaina 5.8. klo 18, lauantaina 23.8. klo 14 ja sunnuntaina 28.9. klo 14.

Tapaaminen Kivinokan parkkipaikan puomilla.

Yleisölle jaetaan näyttelyalueen karttoja ja teosluetteloita näyttelyn infopisteessä ( postilaatikko
Kivinokan parkkipaikan puomilla ).

Näyttelyyn on vapaa pääsy!

Kivinokan ympäristötaidenäyttely kuuluu Vihervuosi 2008 tapahtumiin.

Lisätietoja www.sunpoint.net/~kivinokka