1015985.jpg

Korpilahden Putkilahden kylä on varsinainen kansantaiteen kehto. Tutustuimme kylän taiteeseen jo vuonna 2000 käydessämme katsomassa tien varressa huomiotamme herättäneen Koskisen pihan taidetta. Koskiselta neuvoivat seuraavaan paikkaan..ja sieltä seuraavaan ja niin edelleen. Päivähän siinä hurahti, eikä riittänytkään, toisena päivänä kierrosta vielä jatkettiin.

Koskisen pariskunta on ikääntyessään jo muuttanut kirkonkylälle asumaan. Sukupolvenvaihdoksen myötä isännäksi taloon siirtynyt poika tekee parhaillaan isoa remonttia talossa ja piha on sen mukaisesti myllerryksen kourissa. Pihan taiteelle tarvittaisiin nyt uutta sijoituspaikkaa ja siksipä taiteilija ottikin pari viikkoa sitten yhteyttä Haihatukseen.

Kävimme tänään katsastamassa teokset yhdessä taiteilijan kanssa ja kyllähän tuo selvästi on säilyttämisen arvoinen kokoelma. Päädyimmekin siirtämään työt mahdollisuuksien mukaan jo syksyn aikana Haihatuksen alueelle. Keväällä voisi tekijä tulla neuvomaan niiden oikeaoppisessa kokoamisessa. Haihatus on tarkoitus edelleenkin pitää vaihtuvan taiteen näyttelynä, mutta kyllä tässä nyt on selvästi tarve pikaiselle pelastusoperaatiolle.

Reino Koskinen on jo 86 -vuotias, eikä taida enää juurikaan taidetta tehdä, ainakaan tällaista. Kokoelma on hyvä esimerkki suomalaisesta nykykansantaiteesta. Teokset ovat pääosin rautaromusta, kaikenlaisista maatilakoneista yms hitsailtuja romuveistoksia ja härveleitä, varsin tyypillistä maalaismiehen tuottamaa nykykansantaidetta. Katoavaakin sikäli, että materiaalit ainakin muuttuvat aikain kuluessa.

Oikein sijoituspaikka kokoelmalle tietysti olisi siellä mistä se on kotoisinkin, Putkilahden kylällä tai muualla Korpilahdella. Koskisen talon ja sen pihapiirin on kuitenkin jo aika päästä elämään omaa uutta aikakauttaan.

Haihatuksen Henki
olkoon siis tässä tilanteessa lupaamallaan taiteen asialla.