Lapsenmieltä kaikenikäisiltä

12:02
Kuva: Pirjo Nenola

Merja Metsänen: Avohoito-osasto (osa).

Pirjo Nenola

Kulttuurin kiertotie on edennyt nyt Lapinlahden taidemuseoon. Taidekeskus Haihatuksen kymmenvuotisjuhlintaan liittyvä näyttelykokonaisuus on nimeltään Pillimehua ja pilsneriä, ja leikkimielinen näyttely on Lapinlahdella 14.11.2009 saakka.

- Kiertueessamme on mukana 12 taiteilijaa ja heistä kymmeneltä on töitä täällä Lapinlahdella. Viimeisen jurytyksen tarjotuista töistä teimme paikalla, Merja Metsänen kertoi.

Raimo Auvinen totesi, että keskenään tuttu taiteilijaporukka mietti, minkä henkinen tästä näyttelystä on tarkoitus tehdä ja tarjosi sen mukaan töitään.

Näyttelyssä on sekä veistoksia, installaatioita, maalauksia että piirroksia. Auvisen Vintiö puhuu Onni Purhosen äänellä. Vieressä on Heikki Morgan Hämäläisen saavin laudasta ja pohjasta tehty Eemelin isä.

Osa töistä on taidemuseon ulkopuolella. Merja Metsäsen Avohoito-osasto on sekä että; sisällä on sohva, ulkona sarja riisuttuja hetekoita vierellään yöastioita.

Taidemuseon ulko-ovea kohti kulkeva näyttelyvieras saa vastaansa ensin Sauli SormusenKujapylväät ja sitten Linnunruokkijat.

Vesa Väänäsen ironisen humoristisista töistä ulkona on kaksi, Pohjois-Äreän johtaja King Jang Silli ja Naulava pölkkypää.

Mauri Korhoselta näyttelyssä on massiivisia kokonaisuuksia. Mosaiikkityö Teidän syntynne ovat poispyyhityt on tehty noin 1 000:sta pyyhekumista. Korhonen pyytää yleisöä lahjoittamaan lisää pyyhekumeja työtä täydentämään. Kumeja voi jättää taidemuseossa olevaan keräysastiaan tai lähettää niitä taiteilijalle postissa.

Sukkahousut ovat olleet Korhosen materiaalina työssä Pirkka TV-esittää Kauniit ja rohkeat jakso nro 108398 Samaan aikaan sukkahousutehtaalla, uusinta vuodelta 1995. Autojen Wunderbaumit Korhonen on hyväksynyt materiaalikseen työhön Direktiivin ehdot täyttävä huhtakaskikuusikko Ylä-Savossa. Työ Masennus koostuu pussin sulkijoista, joissa osassa on päivämäärä.

Pekka Suomäen kantaaottavat kolmiulotteiset installaatiot ovat seinällä lasikaapeissa. Suomäen töitä saa katsella hieman pitempään kuin näyttelyn muita töitä, jotta ne avautuvat sanomaltaan kaikessa laajuudessaan.

Outi Markkanen pysähdyttää mm. Mikkihiirikaktuksella. Kautta aikain naiset ovat olleet maalauksissa usein alastomia ja miehet puettuja. Samaa traditiota on jatkanut Pauliina Turakka Purhonen.Vuosi Verkkokadulla -maalaus tosin sisältää yhden nimeämättömän miesalastoman, kun työn muut henkilöt on nimetty. Saunojissa miehet ja naiset ovat tasapuolisen paljaita.

Kalle Turakka Purhonen on piirtänyt Helsingin metrossa ja lähialueilla 2007-2009 ihmisiä, ja piirroksista rakentuu Metrospektiivinen näyttely. Ilmastonmuutosta ilmeisestikin kommentoi Kusessa-installaatio, joka Turakka Purhonen on rakentanut jääkarhuntaljasta ja kaljapulloista.

Taidemuseon alakerrassa on palikkapaja, jossa kaikki, myös muut kun lapset, saavat käydä kokeilemassa luovuutensa rajoja. Välineinä on puupalikoita, puuvärejä, liimaa ja puristimia.

Kulttuurin kiertotiehen liittyvä Ihatsu Art on vielä avoinna Runnin kylällä, mutta Reittulan Riihi on jo sulkenut ovensa. Samoin Art Annassa Iisalmessa Haihatuksen näyttely on päättynyt.