1796862.jpg
OUTI MARKKANEN: Hikikääpiöiden verstas (kuvitusta lastenkirjaan JONNIN JOUTAVA)

Joutsan kirjastossa on elokuun ajan esillä Outi Markkasen lastenkirjakuvituksia. Näyttelyn "Roskakasasta keijukaisten saarelle" kolmetoista kuvitusoriginaalia ovat Jaana Lapon kirjoittamista kirjoista Jonnin korvat (2001) ja Jonnin Joutavaa (2007).
Outi kertoi kirjoittaja -kuvittaja parin miettineen vuosituhannen vaihtuessa hyvää aihetta lastenkirjaan ja aiheista syntyikin niitä peräti kaksi. Pääosassa on kummassakin Jonni, roskakasasta löytynyt leikkipupu. Punaisena lankana kulkevat kierrätys, erilaisuuden hyväksyminen, oman epätäydellisyyden hyväksyminen, joutilaisuuden merkitys ja ystävyys.

Outi on saanut kuvittamiseen oppia Prahassa ja jo silloin oivaltanut iskulauseen "Tarkoitus pyhittää keinot". Hänen omintakeinen tapansa kuvittaa osoittaa ainakin tässä näyttelyssä kierrättämisen ihan kokreettisesti hauskaksi ja toimivaksi tavaksi kuvittaa vaikkapa kirja! Kuvien ei siis aina tarvitsekaan olla piirrettyjä tai maalattuja.

Osa Jonnin korvat kirjan kuvista on kiertämässä maailmaa suomalaista kirjankuvitusta 50 vuoden ajalta esittelevässä näyttelyssä Satua ja totta. Pietarin ja Hampurin jälkeen näyttely on vuorossa Madrid ja sen jälkeen Lissabon.

Vähänkö hienoa: Pietari, Hampuri, Joutsa, Madrid, Lissabon!