1748596.jpg
Rauhan aika, Merja Metsänen. Kivinokan ympäristötaidenäyttelyssä 2008

Vuoteen 2002 asti tämä Marketanpäivä 20.7. on ollut suvussani kesäinen tärkeä juhlapäivä. Äidin äitini, "mamma" Rauha Margareetta Metsäsen syntymäpäivä kokosi aina lapset perheineen mansikkakakun ääreen Helsingin Torpparinmäkeen eli Torppikseen ruskean rintamamiestalon pihamaalle. Lapsia mammalla oli kuusi ja lapsiakin lopulta jo monessa polvessa. Mamman luona kyläiltiin usein muulloinkin; hän oli ehdottomasti suvun matriarkka. Lapsuudestani muistan kuinka me lapset juoksentelimme taloa ympäri, sisällä tai ulkona, naiset hääräsivät keittiössä ja miehet heittivät korttia verannalla tupakkia poltellen ja politiikkaa puhuen, väliin tiukastikin. Joskus aikuiset siirsivät soffat ja käärivät matot syrjään ja tanssivat humppaa. Meteliä, vilinää ja hyvää ruokaa. Ja verannalla kukkivat mamman mahtavat pelargoniat.

Mamma kuoli 6 vuotta sitten kipakkana, terveenä ja täyden elämän eläneenä 94 -vuotiaana. Kompastui kotonaan ja kuoli vahuuden haurauttaan siihen. Tänään olisi mamman 100 -vuotissyntymäpäivä, mutta suku ei kokoonnu enää, ei ainakaan samoin kokoonpanoin, eikä samassa paikassa. On haarauduttu eri suuntiin, juuret irtosivat maasta mamman kaatuessa.

Näitäkin ajattelin tehdessäni Kivinokan ympäristötaidenäyttelyyn teostani Rauhan aika. Satavuotias kuusi jonka ympärille käärin matonkuteita oli myös kaatunut vanhuuttaan ja täyden elämän eläneenä. Värikkäillä kankailla ajattelin yleisesti rauhan aikojen hyviä vuosia. Oksistoon ja kauemmas levittämissäni kuteissa kuvaan seurauksia, verkostoja ja jatkuvuutta, sukua, äitejä ja isoäitejä. Mamma oli ompelija ja piti muun muassa suvun lapset kauniissa vaatteissa, siksikin halusin kangasta tähän teokseen.

Kivinokan ympäristötaidenäyttely on avoinna syksyyn saakka.