Haihatus ja sen kaveri Hupatus

12:02
Kuva: Pirjo Nenola

Vesa Väänänen ja teoksensa Nälkätaiteilija.

Pirjo Nenola

Keskellä savolaista suota loistelee juhlavasti katettu pöytä shampanjoineen ja kynttilöineen. Mitä ihmettä?

Sauli Sormunen rakensi Unohdetun lounaan suolle Paaslahden ja Runnin välimaastoon. Ympäristötaideteos saa oleskella paikoillaan marraskuun puoliväliin saakka. Ympäristötaideteosten tapaan se varmaankin vähitellen rähjääntyy, kun sateet ja rännät tulevat. Pian alkava ruskakin tuo teokseen oman värinsä.

Sormusen teos ei ole ainoa Paaslahdella ja Runnilla oleva taideteos. Perjantaina 28.8. Haihatus - Kulttuurin kiertotie avautuu Runnilla Ihatsun vanhan kaupan pihassa kello 18. Ihatsu Art tarjoaa ajateltavaa, pohdittavaa ja ehkä väiteltävääkin. Ja sehän on yksi taiteen tarkoituksista.

Maastossa on lisää ympäristötaidetta ihmeteltäväksi. Kello 19 kannattaa jo olla Paaslahdella Reittulan Riihen tienoilla, jossa taidetta on sekä pihamaalla että sisällä Riihessä. Kyläläiset järjestävät omasta puolestaan Reittulan Tuvassa Hupatus-iltamat ja tuovat nähtäväksi vanhoja sananlaskuja kuvaavia esineitä.

Leikkimielisissä iltamissa kyläläiset tarjoavat katsojille Mervi Väyrysen sanoin vanhaa ja vähän käytettyä tunnin ajan. Sen jälkeen kylän nuorella väellä on omaa ohjelmaa.

Niin, mikä Haihatus?

Runnilta alunperin lähtöisin olevalla taiteilija Raimo Auvisella ja hänen puolisollaan Merja Metsäsellä on Joutsassa Taidelaitos Haihatus, kesänäyttelyiden keskipiste, jonka kymmenvuotista olemassaoloa taiteilijapariskunta taiteilijaystävineen juhlistaa juhlakiertueella.

Auvinen ja Metsänen ottivat pari vuotta sitten yhteyttä kyläyhdistyksiin etsiäkseen juhlakiertueelle sopivia paikkoja. Runnin seudun kyläyhdistys tuli yhdeksi yhteistyökumppaniksi ja sitä kautta Haihatuksen väki sai ehdotuksia, mihin ympäristötaidetta kannattaisi täällä sijoittaa. Ihatsun piha löytyi sitä kautta.

Kyläläiset ja kulttuurisihteeri Tuula Laatikainen ehdottivat myös Reittulan Riihtä, ja Auvinen ja Metsänen toteavat, että Riihi-rakennus on hieno paikka tuoda esille töitä, jotka eivät näytä niin kotonaan olevilta kliinisissä näyttelysaleissa.

Esimerkiksi Vesa Väänäsen ironiset, kantaaottavat ja politiikkaa kovaa iskevät, romusta tehdyt taideteokset sopivat riihiympäristöön hyvin, samoin Sauli Sormusen aivan toisentyyppinen puuhun veistetty moniosainen installaatio Otan tulisen hevosen, joka hyödyntää kalevalaista perinnettä. Riihen tuoksu tuo työhön oman elementtinsä, samoin Villityn taustalta kuuluva musiikki ja loihtu.

- Toimme tähän hauskaa ja kevyttä taidetta. Ensi viikolla Art Annassa avautuvassa näyttelyssä ja myöhemmin syksyllä Lapinlahden taidemuseon näyttelyssä on vakavampaa taidetta, Auvinen ja Metsänen määrittelevät.

Reittulan Riihessä olevia töitä voi käydä perjantain avajaisten jälkeen katselemassa syyskuun aikana. Ulkona luonnossa ja Ihatsun ja Kansantalon pihassa olevat työt ovat paikoillaan marraskuun puoliväliin. Kartat ohjaavat töiden luo.