1297341877_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vasemmalla oleva maatilakunnalliskodin talo on purettu tietääkseni 90-luvulla, oikealla näkyvä mielisairasosasto valmistui palon jälkeen uudestaan samannäköisenä vuonna 1950 ja toimii nykyään taidelaitos Haihatuksen näyttelytilana ja pääkonttorina. Taustalla näkyvän sairasosaston katon alla toimii Toivon Tuvan päiväkeskusyhdistys.

Yle Teemalla esitettävä Suojele minua! on kiinnostava ja tärkeä ohjelma. Liian paljon pääsee tapahtumaan peruuttamattomia kauniiden talojen purkamisia. Haihatuksenkin vierestä, alunperin samalta tontilta on suurin ja kaunein rakennus purettu tietääkseni 90-luvulla. Eikä lopullinen kohtalo ollut kaukana Haihatustalonkaan kohdalla, sillä purku-uhan alta se Haihatukselle hankittiin vuonna 2001.

Kuva on skannattu Joutsan historiaa kertovasta Joutsan kirjasta. Siinä ei näy vuonna 1932 valmistunutta asuinrakennusta, koska se tuosta pellon suunnasta kuvattuna jää päärakennuksen taakse. Nykyään asuinrakennus on surullisen toimeton, pelkästään päiväkeskuksen varastotilana. Vielä muutama vuosi sitten talo toimi päihdeongelmaisten asuntona, josta syystä se haihatusväen piirissä tunnetaan nimellä Humppila. Niinä aikoina oli ensimmäisiä kevään merkkejä se, kun matala-ääninen örinä kertoi Humppilan väen siirtyneen kuistilleen istuksimaan. Ei se meitä häirinnyt, sehän oli vaan merkki elämästä -ja keväästä. Surullisempi näky ovat nykyiset hiljaisuuttaan ammottavat pimeät ikkunat. Pultsari-örinän sijaan talo ikäänkuin huutaa hädissään  että "Suojele minua!" Ihan surullisintahan on tuon tilalla sijainneen päärakennuksen purkaminen. Jälkeäkään siitä ei pihaan jäänyt, ihan kuin sitä ei olisi koskaan ollutkaan.

Mielisairasosaston rakennus onneksi on tallella ja porskuttaa, eikä sen toimintakaan lie hirveesti muuttunut miksikään. Edelleen täällä saa hyvää mielenterveydellistä hoitoa ja talossa majailee "heikkomielisiä ja mielettömiä vaivaisia". Onneksi kuitenkaan eivät enää kuitenkaan "hulluinhoitajan huostassa, jonka oli katsottava etteivät nämä pääse karkuun tai tulemaan yleiselle turvallisuudelle vaaraksi." Joutsan kirjaa lainatakseni.