1082774.jpg
Vesa Väänäsen Puberteetti

Heinolan Taidemuseossa on 24.11. - 6.1.2008 paikallisen taiteilijaseuran vuosinäyttely. Sen kävimme tänään katsomassa.

Lähdimme aamukahvipöydästä suoraan ja niinhän siinä kävi ettei tuo ollutkaan vielä auki. Voi meitä maalaisia, liian aikaisin liikkeellä kaupungissa. No ei hätiä, Taidemuseon avaamista odotellessamme poikkesimme Heinolan ratapihan kupeessa asuvan Vesa Väänäsen luo rupattelemaan Vesan ja Riitan kanssa. Saimme napattua Vesan mukaan näyttelyyn oppaaksemme.

Seinillä taitavat teokset enimmäkseen tällaisissa taiteilijaseurojen näyttelyissä olla, niin täälläkin. Onneksi perinteisten taulujen lisäksi oli muutama kolmiulotteinenkin teos, veistos tahi installaatio. Mieleen jäivät Ismo Nuotion ja Hannu Sipilän vekkelit veistokset.

Ei voi mitään, mutta vaikka Vesa Väänäsen tyyli ja taito on meille jo niin kovin tuttua, kolahti se taas kuitenkin eniten. Varsinkin tuo kuvassa oleva Puberteetti -veistos/installaatio. Se on aiheeltaankin niin järkyttävän ajankohtainen, osoitus taas taiteilijoiden hämmästyttävästä ajassa liikkuvasta ylimääräisestä aistista. Häkellyttävintä on että työ on tehty jo ennen kuin Jokelassa paukkui se yksi puberteetti. -Tai, no, mitäs häkellyttävää siinä on, aikapommi tikittää monen puberteetti-kotilon sisällä tälläkin hetkellä. Taidetta katsomalla voi nähdä missä mennään. Yhteiskunnan peiliksi taisi joku sitä sanoa.

Ehdimme onneksi näkemään myös viimeistä viikonloppua Heinolan Kaupunginmuseossa auki olevan Anu Tuomisen On olemassa näyttelyn. Emme ihan innostuneet siitä tavaramäärästä museotavaran seassa.  Ukolle iski ainakin ähky. Mutta kun se Anu Tuomisen taide on niin itselleni väristyksiä aiheuttavaa! Huokailin saapasjalkapajunkissojen, pihlajanmarjapyssyn ja vaatehuoneen äärellä. Kaikkiin en minäkään jaksanut syvemmin perehtyä, mutta ah ne värit ja oivallukset. Silmiäni ja sisintäni lepuutin, -ja inspiroiduin.

Paikallisen lehden yleisönosastolla joku kyynikko väitti itsekin osaavansa laittaa pyykkipojat värijärjestykseen. -Niinpä! Mutta Anu Tuominen on sen tehnyt. Minulle se on taidetta.