Joutsan eräänlaiseksi maamerkiksi nelostien kulkijoille on noussut tämä teos. Raimon Savolaismallinen näköisvene vuodelta 2002. Sitä olemme useinkin erheellisesti kuulleet sanottavan Joutsan joutomieheksi, mutta sitä se ei ole vaan Raimo on alunalkaen rakentanut sen omaksi kuvakseen vanhaa savolaismallista venettä materiaalinaan käyttäen. Ja Joutomies on ihan eri mies; Joutsan Joutopäivien "maskotti".

Viime keväänä teos laajeni Lataus -installaatiolla; paikalle vietiin viitisentoista istuinta, joissa ihmisten on lupa levähtää ja "sisäistää vanhan veneen olemus".  Lataus oli osa Haihatuksen kesänäyttelyn leviämistä Joutsan kylälle. Latauksen lisäksi samaisessa Huttulan risteyksessä oli kesällä Vesa Väänäsen Kärpästen herruus ja kirjaston edessä Kryptoteekki -sarja, Perttulan kävelytien varren puistossa Heidi Hakkaraisen Catwalk ja Merja Metsäsen Tahtotila. Keskellä Joutsan kirkonkylää suotiin myös yleisölle tekemisen mahdollisuus peltotyöpajassa, jossa mallina ja siemenenä olivat koululaisten variksenpelätit. Ja kyllä! Pajaa oli käytetty kesän aikana; uusia teoksia oli ihailtavana aina siellä käydessämme ja lisäksi teosten välissä kiemurteleva polku osoitti myös yleisön löytäneen tämän yhteisö-ympäristö-näyttelyn.

Syksyn tullen nämä kaikki on kuitenkin purettava lumien tieltä. Taiteilijat vievät omansa, toivottavasti myös peltopajan taiteilijat noutavat omansa. Savolaismallinen näköisvene jääköön vielä, tosin nelostien remontti lähestyy uhkaavasti, joten senkin siirto-operaatio saattaa tulla pian ajankohtaiseksi.